/ Дарик Добрич
Настоящият кмет Златко Живков печели убедително шести пореден мандат в Монтана, съобщиха от Общинската избирателна комисия в града, съобщиха от БТА. За Живков, който е подкрепен от СДС, ГЕРБ и още няколко партии, вчера са гласували 15 721 души, което представлява 71,75 на сто от упражнилите правото си на глас в общината.

На второ място в Монтана е кандидатът на БСП Илия Илиев, който е подкрепен от 3033 души - 13,84 на сто. На трета позиция в общината са хората, които са гласували с "не подкрепям никого" - 1175 души или 5,36 на сто. Данните са при 100 процента преброени протоколи на Секционните избирателни комисии в общината, уточнихаот ОИК в града.

Във втория по големина град в региона - Лом, кандидатът на ГЕРБ д-р Георги Гаврилов получава 60,42 на сто при обработени 91,67 на сто от протоколите на СИК. На второ място е кандидатът на БСП Десислава Александрова - 27,94 на сто. Почти сигурно д-р Гаврилов е новият кмет на Лом.

В Берковица кандидатът на ГЕРБ и бивш кмет от мандат 2011-2015 година Димитранка Каменова получава 49,90 на сто от гласовете при обработени 98,89 на сто от протоколите на СИК в общината. Втори е настоящият кмет Милчо Доцов от местна коалиция "Обединена социалдемокрация" с 26,49 на сто. Очаква се в близките часове да стане ясно дали в Берковица ще има балотаж или не.

Кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет Наташа Михайлова печели трети мандат в община Брусарци, като събира 66,50 на сто от гласовете на първия тур. С 77,35 на сто от гласовете убедителен втори мандат в Чипровци печели кандидатът на ГЕРБ Пламен Петков.

В община Якимово четвърти мандат печели Георги Георгиев от ГЕРБ, който получава 68,87 на сто. Настоящият кмет на Вълчедръм Иван Барзин печели шести пореден мандат в общината като събира 64,35 на сто от гласовете на първия тур. Барзин е издигнат от земеделски съюз "Александър Стамболийски" и подкрепен от ГЕРБ, БСП и други партии.

Кандидатът на ГЕРБ Нина Петкова печели първия си кметски мандат в община Георги Дамяново с 53,82 на сто подкрепа на първия тур. Досега Петкова беше зам.-областен управител на Монтана.

В община Бойчиновци след първия тур води настоящият кмет Светлин Сретениев, който досега спечели два мандата като кандидат на ГЕРБ, а сега е издигнат от партия Българска нова демокрация. Сретениев събира подкрепа от 38,21 на сто на първия тур, а на второ място е кандидатът на ГЕРБ Мария Димитрова с 26,75 на сто. В общината предстои балотаж следващата неделя.

В община Медковец ще има блотаж между кандидата на Движение 21 Евгени Антонов и настоящия кмет Венцислав Куткудейски. Вчера Антонов е получил 46,01 на сто от гласовете, а Куткудейски - 41,51 на сто. Венцислав Куткудейски управлява община Медковец от 1991 година и е кандидат за осми пореден мандат.
БТА