Момчил Младенов
Момчил Младенов / Областна администрация Враца
Междуведомствена комисия проверява речните корита във врачанска област извън урбанизираните територии. Инспекцията започна днес и ще продължи до 2 март – обяви областният управител Момчил Младенов.  Комисията е сформирана със заповед на областния управител. В състава й влизат представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  „Басейнова дирекция“, РИОСВ, Държавно горско стопанство, Областно пътно управление-Враца и на всяка от десетте общини в областта. Председател на комисията е Анатоли Георгиев, младши експерт в областната администрация във Враца.

Междуведомствената комисия ще провери състоянието на съществуващите корекции на реки, диги и дерета в областта, а също участъците от речните корита, които са извън населените места и ще определи дължината на речните участъци, чиято проводимост е намалена. Ще бъдат инспектирани и участъци извън урбанизираните територии, за които е необходимо да се премахнат израснали във водното течение дървета, храсти и дънери, както и паднали или с опасност от падане дървета.

По време на инспекцията ще бъдат определени видовете дейности по почистване на речните участъци извън урбанизираната територия и количествата им, обемът на отложените наноси и какви мерки трябва да се предприемат, за да бъдат иззети те.Ще бъдат дадени указания относно участъците за укрепителни и противоерозионни дейности по бреговете на реките.

След приключване на проверката, междуведомствената комисия ще изготви констативен протокол и програма за планово почистване на проверените речни участъци извън урбанизираните територии. Програмата ще включва и стойността на предвидените мерки, като данните ще бъдат предоставени на областният управител Момчил Младенов за одобряване.

През април представители на Областна администрация – Враца и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор ще извършат проверка и на състоянието на  язовирите в областта. „Макар повечето от язовирите да са общинска собственост, моята цел като областен управител и представител на държавата е да проверим обектите и да съберем информация, след което ще бъдат дадени необходимите предписания на кметовете на общини. Аз ще съдействам изготвени искания за ремонтни дейности да стигнат до най-високо ниво“, обеща Момчил Младенов.