походници Враца
походници Враца / Община Враца
Тази вечер откриват тържествено 72-рия поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018“. В церемонията ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиито патронаж се провежда тази година събитието.
По 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй, за да достигнат жертвения връх „Околчица“ ще минат 1166 участници - ученици и учители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.
 
Най-мащабната патриотична, туристическа инициатива се организира от Областна администрация – Враца, Български туристически съюз, Министерство на образованието и науката с помощта на кметовете на общини Козлодуй, Мизия, Борован, Враца, областните управител и началниците на Регионални управления на образованието в страната.

походници Враца
netinfo

Ръководството на похода за поредна година се оглавява от Евгени Филипов. Патриотичната инициатива включва богата художествена програма с участието на групите от страната, общините, на чиято територия се провежда, трио „Сопрано“, патриотични беседи от Тихомир Машов и спортно-туристически игри, организирани от Сдружение „Приказката“.
Тази сутрин походниците от Община Враца бяха тържествено изпратени от кмета Калин Каменов.
 
„Днес започва 72-рият Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета. От този момент, всеки от вас приема дълга да бъде част от паметните стъпки, довели до Освобождението на България. Уважаеми участници, не приемайте похода само като време за забавление. Носейки лика на Ботев, трябва да подходите с необходимото уважение, да усетите духа на нашето историческо минало. Вярвам, че по пътя от Козлодуй до Околчица ще научите много нови истории за четниците и техните сражения. Пожелавам ви да сте водещата група и никога да не забравяте, че сте наследници на велики личности. Паметта за героичните събития трябва да бъде съхранена в сърцето! Успех на всички участници в Националния поход!“. С тези думи кметът Калин Каменов се обърна към Ботевите поклонници от Враца.
        

походници Враца
netinfo

Церемонията по изпращането на групите от града започна с изпълнение на баладата „Хаджи Димитър“ и рапорт от коменданта на Националния поход Евгени Филипов. Програмата продължи с приветствие към участниците от областния управител Малина Николова. Под звуците на емблематичната песен „Стани, стани, юнак балкански“, кметът Каменов подари на ръководителите на групите китки здравец за благополучие.
        
В рамките на изпращането на младите поклонници, бе отслужен тържествен водосвет от отец Димитър. След поднасянето на венци и цветя пред паметника на поета и революционер, походниците се отправиха към Козлодуй, откъдето ще започне туристическият поход.
       
На церемонията присъстваха още: председателят на Общински съвет – Враца, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете на Община Враца – Мария Попова и Петя Долапчиева, граждани и гости на града.

походници Враца
netinfo