Говорителят на ОД на МВР - Враца Красимир Василев, Янко Харалампиев от "Пътна полиция" и Митко Стаменов, председател на СБА - Враца.
Говорителят на ОД на МВР - Враца Красимир Василев, Янко Харалампиев от "Пътна полиция" и Митко Стаменов, председател на СБА - Враца. / Дарик - Враца
От 1 до 30 ноември тази година ще се проведе традиционната акция “Зима”, в която полицията ще следи за готовността на автомобилите за студения сезон. Това обяви във Враца старши инспектор Янко Харалампиев от “Пътна полиция”. За трети път акцията ще е разделена на три кампании, в които акцентите ще са различни.

Условното разделение е на десетдневките в месеца. Това, за което ще следят полицаите е дали автомобилите са с поставени зимни гуми, дали са регулирани светлините им, работят ли стъклочистачките и поставена ли е течност за тях, има ли антифриз, работи ли системата за размразяване на стъклата, както и дали водачите притежават задължителните триъгълник, пожарогасител, аптечка и светлоотразителна жилетка. Ще се следи също какво е поведението на шофьорите към пешеходците и дали пешеходците от своя страна спазват правилата за движение.
 
В кампанията има три дати, на които ще бъде обърнато особено внимание. 6 ноември е обявен за ден без велосипедисти-жертви на пътя. 16 ноември - за ден без пешеходци-жертви на пътя. Традиционно на 20 ноември ще бъде отбелязан денят-възпоменание на жертвите от катастрофи.
 
От началото на годината до момента във врачанска област са станали 483 катастрофи с материални щети, от тях при 136 има пострадали хора. Загиналите при ПТП в региона са 9, което е с шестима по-малко, сравнено със същия период на миналата година. В същото време обаче пострадалите при катастрофи са повече, отколкото са били през 2016 г. Сега те са 184 души, при 153-ма през същия период на миналата година.
 
Повече по темата ще чуете днес след 10:00 часа в програмата “Дарик Северозапад”.