КАТ полиция
КАТ полиция / netinfo
От началото на ноември служителите на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР започват осъществяване на акция „Зима“. Тя ще включва проверки за техническата изправност на пътни превозни средства за движение при зимни условия, спазване на правилата за движение от страна на пешеходци, водачи на велосипеди, автомобили и каруци. Това съобщи инсп. Мирослав Миронов.

„Акция „Зима“ ще протече в три етапа. В първия ще се проверяват водачи на велосипеди, мотори, каруци за това дали са оборудвани за движение в тъмната част на денонощието. Във втория етап ще има по-масирани проверки на пешеходци и водачи като ще се следи за отнемане на предимство, а в третия етап ще се извършват проверки на автомобили за тяхната техническа изправност.

Тази година има нови глоби, отбеляза инсп. Миронов и даде пример с въведените от новия Закон за движение по пътищата зимни гуми за автомобилите.

Те трябва да са с дълбочина на протектора по-голям или равен на 4 мм и трябва да са на автомобила от 15 ноември до 30 март. Глобата за износена гума е до 50 лв.

Като препоръка към пешеходците от полицията отбелязват да се носят по-светли дрехи през тъмната част на денонощието, да пресичат само на обозначените за това места, да избягват движението по неосветени улици, а при движение покрай пътя извън населените места задължително да са със светлоотразителни жилетки.

За периода от началото на годината до 30 септември в резултат на пътнотранспортни произшествия на територията обслужвана от ОД на МВР-Шумен са станали общо 499 ПТП, с 225 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период през 2016г. Тежките ПТП-та за периода са 59 бр. с 28 бр. по-малко в сравнение с предходната година. При тях са загинали 14 души, с 4 по-малко от 2016г., и са били ранени 64 души, с  5 по-малко от 2016г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.