Фестивал Мездра
Фестивал Мездра / Община Мездра
Днес  в Археологически комплекс „Калето” в гр.Мездра започна третото издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра 2017". По време на двудневната проява посетителите на комплекса ще имат възможност да се потопят в атмосферата на Средновековието, ще се докоснат до бита и културата на старите българи и съседните им народи.

Фестивал Мездра
Община Мездра


Фестивалът бе открит от ръководителя на АК ”Калето” инж. Димитър Павлов. Председателят на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна Жасмин Първанов представи участниците. Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков благодари на участниците за тяхната всеотдайност и поздрави присъстващите. „Благодаря Ви, че се отзовахте на поканата ни да присъствате на този хълм, който има хилядолетна история. Днес ще се опитаме с нашите скъпи гости да предоставим на Вашето внимание поне част от живота през Средновековието. Сигурен съм, че ще Ви бъде интересно и любопитно, защото любопитството е това, което движи човечеството към прогрес.”, каза инж. Генади Събков.

Фестивал Мездра
Община Мездра


Фестивалът на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра 2017" започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата от Средновековния период, чиито реплики  имаха възможност да видят.
Екипът на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна представи на фестивала характерните за българите от ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение. Многобройните гости имаха възможност да видят типичните юрти, номадското ежедневие, начин на живот и храната на нашите предци. Посетителите чуха разкази на пътешественици, видяха реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони и се насладиха на демонстрация на стрелба с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон.
Калина Атанасова – Бъдъмба от гр. Варна пък запозна присъстващите със спецификата на късното средновековие.

Фестивал Мездра
Община Мездра


Многобройните гости на фестивала имаха възможност да опитат ястия и рецепти от средновековната кухня, приготвени от Петя Крушева от гр. Пловдив. Посетителите вкусиха и средновековна медовина, дело на майстора Любомир Милинов от София, който сам приготвя меда за нея. Напитката се прави от ферментирал мед.
Присъстващите се насладиха и на демонстрация  на средновековни бойни умения – дуели на средновековни войни.
Екипът на  Крепост "Туида"от гр. Сливен представи обучение на ловна птица. Многобройните гости в АК „Калето” се насладиха на реално дресиране на мишелова Драко.

Фестивал Мездра
Община Мездра


През първия ден от тазгодишното издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра” се проведе и обучение на деца и младежи в средновековни воински умения. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до хладни оръжия, да стрелят с лък и да хвърлят копие. Гостите се насладиха и на демонстрации на Средновековни бойни техники и се докоснаха да спецификата на средновековните занаяти.  
Възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с.Кунино показаха как се изработват уникални произведения от камък.
Богатата програма от първия ден на тазгодишното издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра 2017" ще продължи до полунощ. Организаторите са предивидили още много новости и изненади, сред които реализация на „Кътинг тестове”. Това са демонстрации на възможностите на средновековните оръжия – сечене със сабя и меч.

Фестивал Мездра
Община Мездра


Програмата на Фестивала продължава и утре. От 09.30ч –14.00ч.  гостите на АК „Калето” ще могат да посетят музей на открито и да разгледат средновековните лагери, стрелба с лък, занаяти и игри. Входът за всички прояви в рамките на двудневното трето издание на проявата е безплатен.
Целта на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра” е да се популяризира АК „Калето” като основна туристическа дестинация на Община Мездра и като един от най-атрактивните обекти в Северозападна България.
 

Фестивал Мездра
Община Мездра