За есперанто, Бойчо Младенов и космоса...
За есперанто, Бойчо Младенов и космоса... / Държавен архив Враца и Дарик радио

Фотодокументална изложба, посветена на 50-годишния юбилей на „Верда ракето” – Враца - първото младежко есперантско дружество в България организира днес Държавен архив – Враца. изложбата е съвместна с Есперантско дружество „Успех ” Враца и Български есперантски съюз.

Очакват се гости от есперантските дружества от страната. Официалното откриване е насрочено за 14.30 часа, в изложбената зала на Държавен Архив Враца - ул. „Антим І” № 8. В изложбата са ползвани снимки на един от най-известните по света български есперантисти – Бойчо Младенов. Той основава врачанското „Верда ракето”

Бойчо Любомиров Младенов ( 1937-2013) е не само изявен есперантист, общественик, а и член на българското астронавтическо дружество / БАД /. В повече от 70 страни са познати рекламните материали с емблемата на "Верда Ракето" с надпис "Есперанто - за мир и дружба". Дружеството притежава уникални летописна книга, знаме и красиво оформени албуми.

В своята есперантска дейност Бойчо Младенов е участвал в над 30 световни и международни есперантски и космически конгреси и конференции, семинари, фестивали и др.   През 1981 г. той става инициатор за провеждането на международен конкурс - рецитал на Ботева и революционна поезия на есперанто във Враца. На 29 юни 1982 г. в читалище "Развитие" - Враца в присъствието на повече от 500 есперантисти от Германия, Финландия, Унгария, Чехия и др. се чества юбилея на първото в страната ученическо есперантско дружество "Верда Ракето", на което Бойчо Младенов е създател и ръководител. Заради тези постижения той е награден от Българския есперантски съюз същата година с участие в световния есперантски конгрес в гр. Антверпен / Белгия /.

Неговото име става символ на езика есперанто във Враца, който той открива още като дете.

...» Веднъж, през зимната ваканция, когато се ровех в сандъка на дядо си Бойно, който е бил фелдшер във френския град Лион, намерих учебник по есперанто. За две седмици го прочетох два пъти и без чужда помощ се заразих така, че това мое духовно заболяване ще нося до края на живота си.” Този чужд език му отваря вратите на света и дори на космоса.

Популярността на даскал Бойчо както във Враца така и далеч извън нея прави от него приживе емблематична личност. Тя се дължи както на огромната му кореспонденция с есперантисти от цял свят, така и на учителската професия, която му позволява да популяризира изучаването на есперанто всред максимално широки кръгове във Враца. Цели поколения врачани познават даскал Бойчо и са чували в различна степен за есперанто. Така се стига и до учредяването на първото младежко есперантско дружество в страната, което носи символичното име – «Верда ракето» - зелена ракета - символ на огромният му интерес към космоса и астронавтиката, зародил се в него също от детски години.

Така Даскал Бойчо свързва по уникален и немислим начин космоса и езика есперанто.

« Придобих самостоятелно много знания, а на 8-ми декември в големия салон на ЦДНА в София основахме Българското астронавтическо дружество. В списъка на учредителите съм под № 19 и засега съм единственият жив основател. По настояване на завърщилия Сорбоната проф. Никола Бонев взех участие в 13-ия световен конгрес по астронавтика през 1962 г., проведен в курортния комплекс „Златни пясъци”. Още при откриването се запознах с водещия германската група от 50 изтъкнати учени в създаването на ракетите проф. д-р по астрономия и геодезия Фолрат Хапах, личен приятел на Константин Циолковски и Сергей Корольов, на американския учен Роберт Годарт и на своя сънародник Вернер фон Браун / създателя на най-мощната ракета „Сатурн – V”, способна да понесе 50 тона по орбита на Луната/.

Цяла седмица с вече моя приятел Фолрат Хапах общувахме на есперанто и възхитен от моите познания, ме покани да участвам в Международния конкурс „Човек и космос”, който се проведе през 1973 година в Ротердам, Холандия» разказва той често пред журналисти.

Журито, състоящо се от изявени есперантисти: Проф. Хенк Шиперс, владеещ 6 езика и автор на Есперантския курс по телевизията на Бенелюкса; проф. Ищван Сердахели от Университета на Будапеща; японката Кимие Озава, създателка на апарата „Сорбан”; полиглота / владеещ 8 работни езика/ Йерахмиел Гилади от Израел; Директора на есперантската емисия в „Гласът на америка” Уйлям Солцбахер, определи българина Бойчо Младенов за най-добрия есперантист на Земята, притежаващ изключителни знания в областта на Космоса.”

По-късно, през 1981 г., врачанският даскал пак в Ротердам е обявен за междунараден лектор по астронавтика. Зареждат се най-различни срещи с аудитории, възприемщи поднесена с подробности точна информация за космонавти и ракети, за космически изследвания, които човечеството не трябва да забравя.

Дружбата с българския космонавт Георги Иванов пък намира израз в редица изяви за Космоса. Бойчо Младенов участва активно в кампанията, подета по инициатива на нашия космонавт за 50-ият юбилей от полета на първия космонавт Юрий Гагарин.

През 2008 г. за тези постижения, даскал Бойчо става носител на „Наградата на Враца”.

Неговото постижение обаче вероятно си отиде заедно с него и засега си остава уникално и неповторимо, защото изисква в равна степен най-висока степен на владеене на две сложни материи – космоса и езика есперанто.

 

Информацията е на гл.специалист към ДА Враца Весела Пелова