Юбилей на първия български световен рекорд по вдигане на тежести
Юбилей на първия български световен рекорд по вдигане на тежести / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов поздрави заслужилия майстор на спорта Богомил Петров днес на тържествено честване на първия български световен рекорд, поставен от видинския тежкоатлет преди 50 г. в София. На 17 май 1964 г., на състезания за първенството на столицата по вдигане на тежести , щангистът от Видин Богомил Петров вдига 140 кг, с което поставя нов световен рекорд в лека категория.

„Вашата заслужена победа на световния тепих преди половин век е първият голям успех в тежката ни атлетика, който и днес се счита за изключително постижение от национална величина. Постижение, което години наред дава на видинчани повод да се гордеят с Вашето име на изтъкнат спортен атлет и общественик", каза областният управител. Той отбеляза, че името на Богомил Петров е мерило за висок професионализъм и отговорност не само в спорта, но и в екологията, туризма и фотожурналистиката.
Честването на спортния юбилей бе съпътствано от 999-та поред фотоизложба на именития видински спортист, еколог, фоторепортер и общественик. Тя представлява своеобразен снимков разказ за постиженията в спортната, професионалната и обществената дейност на Богомил Петров, запечатани през личния му фотообектив.
„Повдигнах два пъти теглото си. Състезанието продължи с още пет безпогрешни опита и - със 110 изхвърляне и 140 изтласкване, се оказах първият тежкоатлет, подписал визата си на подиума за XVIII Олимпиада в Токио", сподели Богомил Петров вълнението си от своя звезден миг, който той определи като „мисията на моя спортен живот".

За забележителните му постижения и заслуги към българския спорт, Богомил Петров бе награден с плакет на Народното събрание от председателя на парламента Михаил Миков. Световният рекордьор получи поздравителни адреси от министър-председателя Пламен Орешарски и от президента Росен Плевнелиев.

На тържеството Видинският митрополит Дометиан поднесе личните си благопожелания и подари на Богомил Петров представително издание на „Предци и съвременници в Северозападна България".

Заслужилият майстор на спорта бе удостоен с плакет на Българската федерация по вдигане на тежести, който му бе връчен лично от президента на федерацията Неделчо Колев. Богомил Петров стана днес и първият носител на почетна значка - детелина на Българския спортен тотализатор. Наградата му бе връчена от директора на БСТ Нурир Нурикян, който е двукратен олимпийски шампион по вдигане на тежести. Плакет от името на свои дългогодишни колеги и приятели видинският световен рекордьор получи и от Емил Барбулов, бивш национален състезател по гребане от Видин.

Десетки видински журналисти, общественици и граждани уважиха именития си съгражданин на празничния му юбилей, който съвпадна с честването на Деня на спорта - 17 май, 100-годишнината от създаването на Българския туристически съюз във Видин и 55-годишнината на видинската тежкоатлетическа школа.