/ Областна администрация Враца
19 са загиналите от началото на тази година
„Институциите и обществото сме обединени от идеята да насърчим всички участници в пътното движение да допринесат за намаляване на рисковете и повишаване на пътната безопасност. Когато заинтересовани страни се обединят, действията ни наистина са ефективни и можем да спасим човешки живот“.

Две жени пострадаха при катастрофа

Това заяви заместник областният управител Мирослав Комитски по време на информационната среща, посветена на предстоящия Европейския ден без жертви на пътя
. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ и се провежда за трета поредна година.

Европейският ден без загинали на пътя ще бъде отбелязан като полицейска операция под наименованието EDWARD. Тази година акцията ще се проведе на 19 септември под мотото „Безопасни мобилни комуникации за живот“.

Моторист загина при катастрофа във Враца

„Всички участници в движението следва да имат отношение и със своите действия да допринесат за намаляване броя на загиналите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Уверен съм, че Операция Едуард ще се реализира успешно на територията на област Враца, а всички заедно ще бъдем отговорни, за да постигнем общата цел - ден без загинали при пътни инциденти“, допълни Мирослав Комитски.

Министерството на вътрешните работи на Република България участва в операция EDWARD, като член на ТИСПОЛ, а за главен координатор е определена Главна дирекция „Национална полиция“. Началникът на сектор „Пътен контрол“ към Областна дирекция на МВР-Враца Янко Харалампиев представи конкретна статистика за регистрираните пътни произшествия през осемте месеца на календарната година, като подчерта, че в сравнение с предишен период броят на катастрофите и ранените на територията на област Враца е намалял, но остава тревожен броят на загиналите.

От началото на годината те са 19. Най-много пътни произшествия са регистрирани по второкласните пътища от републиканската пътна мрежа. „Обезопасяването на участъци с концентрация на произшествия е комплексен механизъм, тъй като мерките по осигуряването на безопасност касаят дейности на различни институции“, добави Янко Харалампиев.

Пиян и неправоспособен шофьор катастрофира с крадена кола

На срещата стана ясно, че ще бъдат проведени различни инициативи, посветени на безопасността на движението и институциите ще участват като партньор в отбелязването на Деня без жертви на пътя. Областна дирекция на МВР-Враца ще проведе операция по метода „Широкообхватен пътен контрол“, по време на която доброволците от БЧК и експерти Областна администрация-Враца ще раздават информационни листовки и стикери.

От Министерство на вътрешните работи са планирани засилване на контролната дейност, за да може в максимална степен ще бъде осигурена безопасността на всички участници в движението по пътищата.