Връх Околчица 
Връх Околчица  / снимка: Дарик Враца
Днес отдаваме почит на поета – революционер Христо Ботев и  загиналите за освобождението на България. Над 900 походници по стъпките на Ботев и неговата чета от Козлодуй до Околчица, граждани и официални лица ще се съберат в подножието на легендарния връх, за да се преклонят пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на отечеството. Началото ще бъде поставено в 11 часа, а официални  слова ще  произнесат председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на Враца Калин Каменов и наследникът на ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов.

Преди това, за около час, присъстващите ще могат да се насладят на песните на  гласовитата Валя Балканска. Молебен за България ще отслужи врачанския митрополит Григорий. До върха пеша тази сутрин ще стигне и колона поклонници, водена по традиция от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Те вървят пътя от село Паволче до Околчица вече 11 години поред.
Минути преди за завият сирените в 12 часа военнослужещи ще поднесат венци в подножието на огромния руски кръст, издигнат в памет на Войводата.