Врачанският митрополит Григорий лично извърши светото тайнство кръщение над първата група деца.
Врачанският митрополит Григорий лично извърши светото тайнство кръщение над първата група деца. / Врачанска митрополия
След архиерейска света литургия, с особена духовна радост, днес в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца бе направено масовото кръщение на 27 деца. Лично Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещениците Николай Костадинов, Галин Славчев и Владислав Цветанов извърши тайнството над първата група от новопокръстените деца.

След края на кръщението владиката се обърна към всички в храма: „Чухме от Евангелския откъс думите: „Идете научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите на всичко що съм ви заповядал“. В изпълнение на думите Христови днес ние извършихме това масово кръщение, като кръщаваме всички тези Божии раби в името на Отца и Сина и Светия Дух. Остава да спазим и следващото – да ги учим на това, което Господ е заповядал. Това трябва да бъде извършено от всички нас заедно. И в храма Господен от духовенството, в семейството – от родителите, а също и от възприемниците (кръстниците), които са духовни родители на новопросветените Божии раби. В днешния ден аз молитвено пожелавам Божията благодатна помощ, подкрепа и закрила над новопросветените Божии раби и над техните родители, близки, сродници и възприемници. Нека Бог ги подпомага и подкрепя по пътя към Царството Божие. Пожелавам на всички да бъдат едни истински и достойни православни християни не само по кръщелното свидетелство, което ще получат в този ден, а по живот и по дело“.

Кръщението във Враца.
Врачанска митрополия


На всички деца, които се кръстиха днес, Врачанският митрополит Григорий подари книгата „Евангелие в преразказ за деца“. Луксозното томче е издание на Светия Синод на Българската Православна Църква. Във всяка книга имаше и по една икона на закрилника на Враца – св. Софроний, епископ Врачански.
 

Кръщението
Врачанска митрополия


Децата, които днес приеха свето кръщение във Враца, са част от националната кампания за насърчаване на раждаемостта “Направи го за България”, инициирана от “Движение за национална кауза – ДНК”. Финалът на кампанията бе днешното масово кръщение на 1000 деца, което бе извършено в 10 града на България. Кръстница на някои от децата във Враца стана известната журналистка Ива Дойчинова. Кметът на града Калин Каменов също бе сред официалните гости на събитието. Преди официалния ритуал по кръщаването, на кмета бе връчен Сертификат с признание към дейността и постигнатите резултати на общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания в подкрепа на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.