Храмът "Св. Николай Мирликийски" във Враца.
Храмът "Св. Николай Мирликийски" във Враца. / фейсбук
В тази неделя 27 деца от Враца, Монтана, Плевен, Бяла Слатина, Кнежа, Мездра и София ще влязат в лоното на Българската православна църква. Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града ще извършат над тях тайнството “свето кръщение”.

За удобството на децата и техните близки, те са разделени на три групи, като за първата кръщението ще започне на 22 октомври в 11:00 часа в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” във Враца. Следващите две групи нови християнчета ще бъдат кръстени в 13:00 часа и в 15:00 часа в същата църква. Някои от семействата са избрали за кръстник свой близък, а други са пожелали за кръстница известната журналистка Ива Дойчинова.
 
Кръщението във Враца е част от най-голямото кръщение на деца в България на “Движение за национална кауза – ДНК”. Това е финалът на кампанията за насърчаване на раждаемостта “Направи го за България”. В този ден в 10 града в страната ще бъдат кръстени общо 1000 деца. Всички те са заченати през 2016 г., а техни снимки са качени на сайта на ДНК.
 
Инициативата е подкрепена от Българския патриарх Неофит. По решение на Светия Синод на БПЦ кръщението ще е безплатно за децата, безплатни ще са и кръщелните свидетелства.
 
Новопокръстените 27 деца ще получат специални подаръци от Врачанския митрополит Григорий, които да им напомнят за този важен ден в техния живот.

Официален гост на масовото свето кръщене на деца ще бъде кметът на община Враца Калин Каменов, на който ще бъде връчен и Сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК.