Врачански кулинарни рецепти в помощ на изчезващи сортове ябълки
Врачански кулинарни рецепти в помощ на изчезващи сортове ябълки / netinfo

WWF, клуб „Приятели на Врачански Балкан" и верига заведения К-експрес започват кампанията „Кулинарните тайни на природата - 3" за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълкови дървета - „Петровка", „Айвания" и „Бухавица". Инициативата е част от усилията на WWF за опазване на биоразнообразието в съчетание с развитието на бизнес начинания. Кампанията ще продължи един месец във всички търговски обекти на К-експрес в София и страната.

Първите две издания на „Кулинарните тайни на природата" бяха насочени към възстановяването на изчезваща селскостопанска порода, за да се подпомогне традиционният поминък и опазването на планинските пасища в района на природен парк „Врачански Балкан".Тази година проектът алармира за ключов проблем в българското земеделие - изоставянето и намаляването на овощните градини и загубата на местни сортове.

Партньорите обединяват усилия за събиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове ябълки. Средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на природен парк „Врачански Балкан" в търговските обекти на К-експрес в периода от 4 до 30 април. Някои от ястията, които могат да бъдат опитани по време на кампанията, са: врачанска лютика с пиле, пържена извара, лютика с боб, мачкани картофи по врачански. 10% от приходите от ястията със специален етикет „Кулинарните тайни на природата" ще отидат за засаждането и развитието на моделна овощна градина със застрашени сортове на територията на природния парк.

През последните години както в България, така и в цяла Европа демографски и социални фактори водят до изоставяне на много от традиционните овощни градини, отглеждани в миналото по устойчив начин. Това намалява сортовото разнообразие и ни лишава от ценни видове овошки, представители на специфичен генофонд, споделя Райна Попова от WWF. „Целта ни е да се увеличи броят на овощните дръвчета от тези три типични за България застрашени видове - петровка, айвания и бухавица, и да се запази един традиционен поминък. Така опазваме дървесни видове - безценно богатство и част от екосистемата", допълва Попова.
Ястията по прецизирани рецепти могат да бъдат намерени в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Благоевград.

Инициативата е част от проект „За Балкана и хората", финансиран от правителството на Швейцария чрез фонда за реформи, свързани с гражданското общество.