Кметът Огнян Ценков приветства участниците в олимпиадата.
Кметът Огнян Ценков приветства участниците в олимпиадата. / Община Видин
Официалната церемония по откриване на XV-тата Национална олимпиада по география и икономика се състоя тази вечер в залата на Симфониета – Видин. Олимпиадата се организира от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието, със съдействието на Община Видин. Гост на церемонията беше кметът Огнян Ценков, който поднесе приветствие: „За Община Видин е привилегия да бъде домакин на такава престижна проява. Сигурен съм, че всички участници в олимпиадата от цялата страна ще се представят достойно през следващите два дни. И че подготовката, която всички вие сте получили, благодарение на усилията на вашите преподаватели, ще отвори широко вратата към успешното ви бъдеще“. Той им пожела да запазят прекрасни спомени за емоциите и приятелствата, които ще създадат помежду си по време на своето пребиваване, а красивият крайдунавски град да остане за тях желано място, което да посещават и занапред.

Участниците и гостите на олимпиадата.
Участниците и гостите на олимпиадата.


На откриването присъстваха още Лъчезар Попиванов –заместник областен управител на Видин, Христина Маркова - главен експерт по география и икономика в МОН, доц. д-р Вера Николова – преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на изпитната комисия, Наталия Крумова - началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието.

В националното състезание, което ще се проведе в тази събота и неделя, ще вземат участие 90 ученици от цяла България. Те ще бъдат разделени в три възрастови групи - VII, VIII-IX и X-XII клас. Ще се съревновават в три кръга, а най-добрите сред тях ще влязат в състава на националния отбор за участие в Международната олимпиада по география, която тази година ще се проведе в китайския мегаполис Хонконг.

Училището-домакин на олимпиадата е ОУ „Любен Каравелов“. Учениците ще бъдат оценявани от 11-членно жури. Участниците ще имат възможността да разгледат старопрестолния Видин и неговите забележителности.

Концертът.
Поздрав към гостите.


Официалната церемония по откриването на олимпиадата завърши с празнична програма, която представиха деца от ДГ „Русалка“, ДГ „Желязко Попниколов“ и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.