Репетиция преди концерта.
Репетиция преди концерта. / Дарик - Враца
Световна премиера на “Магеланово небе”
Един невероятен подарък е подготвен за тази вечер на врачанската публика. От 19 ч. в градската концертна зала започва концертът “Гости от Америка”. Няма да е пресилено да се каже, че този концерт е уникално събитие не само за нашия град. По време на концерта във Враца ще е световната премиера на творбата от Роджър Пшитулски - „Магеланово небе“. В произведението е вплетена популярната българска песен “Облаче ле бяло”. Неповторима и завладяваща е и комбинацията между прочутия наш диригент Максим Ешкенази и виртуозния млад цигулар от САЩ Адам Милщайн.

Адам Милщайн и Максим Ешкенази след репетицията във Враца снощи.
личен архив

"Това ще е един прекрасен концерт, с прекрасни солисти и невероятно красива музика, стойностна музика, позната музика, нова музика, любима музика! Концертът се състои от три сегмента. Първо ще изсвирим едно чисто ново американско произведение, което е специално писано за световна премиера във Враца. Казва се “Магеланово небе”. И в него има български мотиви. Аз съм помолил композитора да вкара българската песен “Облаче ле бяло”. След това нашият невероятен солист Адам Милщайн, който идва от Лос Анджелис, Калифорния специално за концерта във Враца, ще изсвири любимия концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух. И накрая ще завършим с пета симфония на Бетовен, която е…. Има ли по-класическа от петата симфония на Бетовен? За мен е огромно удоволствие да съм във Враца. Това ми е за втори път тази година. С удоволствие сме планирали следващото ми идване тук, което ще е през 2019 г. Защото директорът на врачанската симфониета прави нещо, което не се вижда никъде другаде в България – раздвижва духовете, раздвижва оркестъра, раздвижва цялото общество” – каза за “Дарик” след репетицията в петък вечер във Враца Максим Ешкенази. Адам Милщайн разкри, че любимата му част от произведението на Брух е втората, която е най-лирична. И признава, че европейските симфоници са много по-отворени за нови идеи и за нови емоции, а европейската публика го приема по-радушно и топло.

Адам Милщайн е роден в Лос Анджелис (САЩ). Завършва магистърска степен по музика в Колбърн - Лос Анджелис, под ръководството на известния педагог Робърт Липсет, а бакалавърска степен в Университета в Мичиган, където учи при Даниел Белен. Роден е в Лос Анджелис. Работи заедно с артисти и диригенти като Сара Чанг, Джеймс Еннес, Квартет Калидоре, Международен съвременен ансамбъл, Лудвич Морол и Робърт Спано. Той е и утвърден педагог в програмата на Университета в Мичиган, за предучилищна подготовка по сценични изкуства.

Адам Милщайн е гост-концертмайстор на Симфоничния оркестър "Адриан" и Симфония "Секвоя". Пет години участва в музикалния фестивал в Аспен, а през 2017г. и 2018г. е и концертмайстор на Aspen Philharmonic Orchestra. Г-н Милщайн участва в турне в САЩ, с г-жа Сара Чан през март 2018 г. и солира на Симфоничния оркестър "Секвоя".

С поредица от концерти в България, включително и този във Враца, Адам Милщайн ще направи своя дебют на европейска сцена.