Зарязването на лозата.
Зарязването на лозата. / Община Видин
Днес във видинското село Капитановци бе отбелязан Денят на лозарите и виното. Празникът Трифон Зарезан по стар стил събра на площада на селото много жители и гости на населеното място. Сред тях бе и заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. Кметът на Капитановци Десислава Венелинова изказа своите  благодарности пред всички присъстващи към видинския кмет Огнян Ценков, който направи лично дарение, за да се осъществи днешния празник. След това тя даде думата на Венци Пасков да прочете поздравителен адрес от името на Ценков, в който пише: „Приветствам Вас и хората от с. Капитановци за това, че съхранявате и почитате народните традиции, с които се гордеем. Продължавайте да се грижите като добри стопани за това хубаво селище във Видинския край и да се радвате на успешно бъдеще! Нека годината да бъде за всички вас здрава, успешна и с богата реколта, а в домовете ви да има благоденствие и разбирателство”.

Домакини и гости се хванаха на хоро и се отправиха към дома на стопанина Людмил Петров за ритуала по зарязване на лозето. Там бе отслужен водосвет от отец Архин, който благослови, пожелавайки: „Нека да е плодородна годината, да има грозде и руйно вино да се лее“. Пръв заряза председателят на пенсионерския клуб в селото Величко Петров. Заместник-кметът също се  включи в обичая и нарече: „Колкото капки, толкова гроздове да има на тази лозичка“. Домакинът Людмил Петров също отряза лозовите пръчки и преля вино от бъклицата. Възрастните предадоха традицията на децата, като най-малкият участник в зарязването бе шестгодишният Димитър Людмилов.

Тържеството продължи с провеждането на конкурс за най-хубаво домашно вино. Първото място спечели Фидоска Борисова. Всички участници в конкурса получиха грамоти. В празника се включиха самодейци от Капитановци, както и от селата Майор Узуново и Покрайна.