Кметът Златко Живков при откриването на санирания блок.
Кметът Златко Живков при откриването на санирания блок. / Община Монтана
„Пъстрина-5” е десетата санирана кооперация в Монтана от първия етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Блокът е с 40 апартамента, 19 гаража и тавански етаж. В него живеят 119 души. Разгънатата застроена площ е 5 492 квадратни метра. Проектът за енергийната ефективност е на стойност 1 милион 25 хиляди лева, от които 857 е само строителството. Изпълнител е „Главболгарстрой” АД – София.

санираният блок
Община Монтана


Днес отците Емил и Николай от храма “Св. св. Кирил и Методий” осветиха обновената сграда. Кметът на Монтана Златко Живков, в присъствието на областния управител Росен Белчев, жители на блока и журналисти представи извършеното строителство. Направена е топлоизолация на външните стени и цветна структурна екстериорна мазилка. Подменени са всички стари дървени и метални прозорци и врати на общите части и на самостоятелните обекти в сградата с нова PVC дограма. Изцяло обновена е хидроизолацията на покрива. Осветителните тела по етажните площадки и в коридорите са сменени с енергоспестяващи. Нова е и мълниезащитната инсталация.