Уличното осветление във Враца - под пълен контрол
Уличното осветление във Враца - под пълен контрол / netinfo
Враца ще е първата община в България, която ще има модерна GPRS система за уличното осветление.

Това стана ясна на провелата се работна среща с фирмата спечелила конкурса за изпълнител по проекта за реконструкция на уличното осветление “ХИТ” ООД и заместник-кмета на община Враца Иван Иванов. Най-пълен и професионално разработен проект е една от причините градът да бъде избран за новатор в България, сподели представителят на фирмата Мариян Зеленков.

Новата система ще позволи да се извършава дистанционен контрол на осветителните тела и да се проверява каква енергия се изразходва. В същото време градът може да се раздели на отделни зони, като системата ще позволи да има обратна връзка във всеки един момент, като по този начин отстраняването на авариите ще става изключително бързо.

Стойността на проекта е 489 хиляди евро, а финансирането е по Фонд „Козлодуй”. Осигурените средства ще се използват за подмяна на 1 266 осветителни тела с пълно кабелно оборудване. На този етап ще бъдат ремонтирани около 10 км. в града. Гаранцията на осветителните тела е четири години. Ремонтите дейности ще стартират в рамките на две седмици.