Учители от ПГТР Враца готови на стачка, за да защитят директорката си
Учители от ПГТР Враца готови на стачка, за да защитят директорката си / Враца

Директорката на ПГТР Враца е била уволнена след проверка по сигнал, съобщи днес началникът на РИ на МОН Галина Евденова. Причината - ученичка от 12 клас, която декември месец, миналата година, се омъжила, а на 29 март - родила, но продължила да се води дневна форма на обучение и практически завършила годината без да посещава занятия, за което няма писани отсъствия.

Сигнал до министерството е подало лице, с инициали З.О. На срещата с медиите  присъстваха и уволнената директорка Румяна Петрова, и учители от училището, които оспорват решението на регионалния инспекторат. Според тях ученичката след раждането е продължила да посещава училището, има контролни и класни, ходила е и на бал.  Отсъствала е само за малък период от време, за който има бележки от болницата.

Според Г.Евденова е имало много лесно решение на случая - прехвърляне на  ученичката от дневна в самостоятелна форма на обучение.

Решението на инспектората ще бъде обжалвано от бившата вече директорка, а учителският колектив е готов да излезе още от утре в стачни действия, което ще попречи на приключването на учебната година.