Училищата в Община Видин посрещнаха 15 септември
Училищата в Община Видин посрещнаха 15 септември / Община Видин

С обновена сграда посрещнаха първия учебен ден колективът и възпитаниците на ПМГ „Екзарх Антим I". Ремонтните дейности бяха реализирани след спечелен проект по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". На тържеството за 15 септември в гимназията присъства заместник-кметът и изпълняващ временно функциите на кмет на Община Видин - инж. Добромир Дилов. Той поздрави ученици и учители, като им честити придобивката. И заяви, че с обединените усилия на общината, на държавата, ръководството и педагогическия екип, училищното настоятелство и родителите се създава комфортна среда за обучение на учениците.

Заместник-кметът подкрепи благотворителната инициатива на ПМГ „Екзарх Антим I" под наслов „Вместо цвете подари надежда", която се организира в помощ на пострадалите от природните бедствия региони в страната. Кутията за дарения ще бъде поставена на видно място в училищната сграда до края на седмицата. Като бивш възпитаник на елитната гимназия, инж. Добромир Дилов изненада с красив букет от рози някогашния си класен ръководител, а сега директор - Румяна Петкова. Той връчи също и поздравителен адрес.

По традиция най-добрата паралелка зрелостници - този път XII-в, профил „Информатика и математика", раздадоха на петокласниците шалчетата с името и символите на Природо-математическата гимназия. Прием на ученици в V клас има за трета поредна година. Пак по традиция Румяна Петкова награди учениците с най-високи постижения в областта на науката, изкуството и спорта с бронзови, сребърни и златни почетни значки.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова бе гост на тържественото откриване на новата учебна 2014/2015 година в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий". Директорът Любомир Миланов посрещна с „На добър час" всички първокласници, които за първи път прекрачват прага на училището по изкуствата. Той изрази и своята увереност, че дванадесетокласниците и тази година ще се представят отлично на зрелостните и кандидат-студентските изпити.

Приветствието на заместник-кмета по случай първия учебен ден бе изпълнено с много вълнение. „Това е моето училище и затова на този ден аз съм толкова емоционална" - сподели Борисова. Тя пожела на учениците усмивките, които греят на днешния ден да не слизат от лицата им, да научават нови и нови неща и да създадат истински приятелства, изпитани във времето. Борислава Борисова връчи на директора на училището поздравителен адрес и букет цветя.

Заместник-кметът присъства и на празника на учениците от 1-б клас с класен ръководител Златка Златанова. Учителката разказа на първокласниците „Приказка за моливчето" и бе подготвила атрактивна игра за малчуганите. Чрез нея децата имаха възможност да се запознаят със своите съученици, отговаряха на гатанки и получиха отличителен знак - ключ сол, нарисуван на бузките.

В Община Видин новата учебна 2014/2015 година посрещнаха 17 училища и 16 детски градини. Училищния праг прекрачиха малко над 500 първокласници.

Общината подготви празник по случай първия учебен ден. Той започна с флашмоб, организиран със съдействието на Общинския клуб на Съюза на учениците в България. Националната инициатива се провежда в общо 16 града в страната и е под наслов „Твоят начин да участваш“. В събитието се включи активно Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ с викторина, свързана с прочита на задължителната литература на учениците от II-VII кл. Отговорилите правилно на въпросите деца получиха много подаръци.

На празника присъства заместник-кметът на общината Борислава Борисова. Тя връчи грамоти на доброволците, подпомогнали лятната кампания на видинската библиотека. Отличия имаше и за учениците, участвали в чуждоезиковия клуб, които са представяли на английски език историческите забележителности в града ни пред чуждестранни туристи.

 

Присъстващите весели танцова група от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Мадлен Радулова.