Ученици сами стягат училището си за юбилей
Ученици сами стягат училището си за юбилей / снимка: Фейсбук

90 години навършва днес каменоделното училище в с. Кунино. Училището по художествено каменоделие е единствено не само у нас, но и на Балканите, и е едно от трите в Европа. Тържеството за юбилея започва в 11 часа и няма да е изненада, ако на юбилея не дойде никой от Министерство на културата, под чиято „шапка" е школото. Защото въпреки обещанията от там не е пристигнал и един лев за наложителните ремонти и обновяване на сградата на училището преди празника.

Това амбицира настоящите и бившите ученици да направят цяла кампания, за да подготвят любимото си училище за празника. 80-те сегашни възпитаници до последния момент участваха активно в ремонта на сградата и на лапидариума във вътрешни двор. Там, в специални ниши в стената са подредени най-добрите каменни произведения на учениците. Бившите възпитаници помогнаха с пари. 3 000 лева бяха събрани по време на среща на бившите ученици през миналото лято.

След срещата, заради юбилея, в една от социалните мрежи бе създаден профил на училището, където постоянно се помества актуална информация докъде е стигнал ремонтът и от какво още има нужда като материали, финансови средства и помощ. Последната акция преди днешния празник бе за спешното събиране на 500 лева за боя. Парите бяха събрани за броени часове. И днес всички щастливи ще посрещнат празника - със или без ВИП-гости.