Търсим възможности по програма ИНТЕРРЕГ-ІV
Търсим възможности по програма ИНТЕРРЕГ-ІV / netinfo
Областният управител на Враца Антонио Георгиев замина за СТРАСБУРГ, за да участва в представяне на Врачански регион на борса на Европейския съюз , свързана с програма ИНТЕРРЕГ – ІV. Д-р Антонио Георгиев ще презентира културно-историческото наследство на областта, както и възможностите за туризъм. Ще бъдат потърсени възможности за партньорство в с сферата на превенция на риска.

Целта на борсата,е да бъдат разменени идеи, да се идентифицират партньорите, да се осъществят контакти, така че през септември, когато бъде даден старта на ИНТЕРРЕГ – ІV, ние да сме готови за внасяне на предложения за участие..

По първата тема д-р Антонио Георгиев е подготвил мултимедийна презентация. Борсата на регионите се провежда в Сградата на регион Алзас. Страсбург е главният град в този регион. Заявка за участие по темата “Културно наследство” освен област Враца са подали регионите Ковасна – Румъния, Умбрия – Италия, Абрузо – Италия и Каталуня – Испания. По превенция на риска партньорство ще търсят и Берат – Албания, Бихор – Румъния, Комунидад Валенисия – Испания, Норботен – Швеция, Сисак Мославина – Хърватия, Франчеа – Румъния, Умбрия – Италия и Тесалия – Гърция.

ИНТЕРРЕГ е голяма международна програма на ЕС, която финансира проекти по линия на трансграничното сътрудничество. В нея участват само страни членки на ЕС. Досега България беше участник само като трета страна, нямаща право на съфинансиране от Еврофонда за регионално развитие. От началото на тази година страната ни е пълноправен участник с право на финансиране.