Топалов в Монтана
Топалов в Монтана / Община Монтана

„Благодаря на кмета Живков, че ме покани и му прави чест, че поддържа не само шаха, но и много други спортове в Монтана“, заяви гросмайсторът Веселин Топалов при посещението си в града. Световният шампион игра едновременно 37 партии в централната градска градина в Монтана. Срещу него се изправиха от шест до шестдесетгодишни шахматисти. Събитието бе организирано от Община Монтана и Фондация “Веселин Топалов” по повод празника на града.

Топалов в Монтана
Община Монтана



Въпреки че сеансът бе обявен предварително за 20 дъски, партиите се увеличиха почти двойно, заради големия интерес на любители и състезатели от цялата област. Играта продължи 2 часа и приключи 35 победи за Топалов и две равенства. Организаторите бяха осигурили по парче торта за най-малките участници.
„За пръв път идвам в Монтана, сподели Топалов, и виждам доста голяма, както културна, така и спортна дейност. Пожелавам ви да се развивате все повече и повече. Мисля, че това няма да е последното ми идване тук”, допълни той.

Топалов в Монтана
Община Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетна значка на нашия гросмайстор за големите му спортни успехи, приноса му в популяризирането на спорта сред децата и младежите.


Гостуването на Топалов в Монтана е второто голямо събитие за шахмата в региона тази година. Първото бе домакинството на финалния турнир за страната по шахмат мъже, припомни кметът Живков. „Съжалявам само едно, заяви Генади Матеев – ръководител на клуба по шахмат в Монтана, че нашите най-талантливи млади шахматисти не можаха да се включат, защото се състезават в момента в Албена и са първи засега.

[

Топалов в Монтана
Община Монтана

„Много се радвам, че успях да играя с Веселин Топалов, това е голям жест, каза Волен Дюлгеров от плевенската математическа гимназия – шампион на страната до 18 години през тази година. За него да застане срещу световния шампион е една сбъдната мечта.