Стотици врачани на площада във Враца за курбан (СНИМКИ)

Никулден Враца
Никулден Враца / Община Враца
Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан от десетки врачани по стара традиция – на централния площад „Христо Ботев“. Програмата започна с тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство врачански митрополит Григорий.

„Ако преди години Никулден бе по-скоро семеен празник, то днес всички ние сме тук, на площада и заедно почитаме покровителя на банкерите и семейството – Свети Николай.

Никулден Враца

Надявам се с всяка изминала година, присъстващите да са все повече. С моя екип продължаваме традицията на празника да се провежда Никулденски базар, като със събраните средства ще бъде подпомогната родолюбивата инициатива за изграждането на паметник-чешма за Людмил Кирков. Пожелавам на всички именици и присъстващи да са здрави и да постигат много успехи. Честит празник!“ – каза Калин Каменов в приветственото си слово.

Никулден Враца
          

На жителите и гостите на града бяха раздадени над 1 500 порции от рибния курбан. Празникът продължи с традиционна кулинарна изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие „Социални дейности”, бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьора Людмил Кирков.

Никулден Враца

На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Община Враца Нина Дакева, банкери, общественици, директори на детски и учебни заведения и граждани.

Празничната програмата през деня ще продължи в 16:30 часа, когато ще бъдат запалени светлините на коледната елха и по този начин ще бъде поставено началото на коледно-новогодишните празници в града.
 

Никулден Враца