срещата
срещата / Явор Хайтов
По инициатива на Явор Хайтов кметовете на Зверино и Игнатица, както и представители на инициативния комитет от населени места от Искърското дефиле, проведоха среща с представители на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Те разговаряха с комисар Георги Кочков и Ивайло Касчиев във връзка с предстоящото въвеждане на новите цени на водата, което според селските управници е несправедливо.

Министър Нанков: С темата за цената на водата се спекулира

По време на срещата стана ясно, че законът предвижда въвеждане на единна цена на територията на дадена област и поради тази причина не е възможно отделни населени места да ползват услугата за водоноснабдяване на по-ниски тарифи. Хората научиха още, че КЕВР не регулира, а одобрява направените предложения от ВиК операторите за цените на водата.

По време на срещата стана ясно още, че основната причина за повсеместното повишение на цената на водата в цялата страна е липсващите няколко милиарда лева, с които държавата е длъжна да направи необходимите инвестиции във водния сектор. За да се изпълни европейската директива за качество на услугата водоснабдяване на хората, недостигът на средства се поема от потребителите с по-високите цени на водата.