/ Община Видин
Кметът на Община Видин прие учениците от двата отбора по роботика от професионалната гимназия, които участваха в състезанието „Роботика за България“ и спечелиха челното място.

Огнян Ценков ги поздрави със завоюваната престижна титла: „За мен е изключително удоволствие да ви посрещна в Общината, заедно с вашия ръководител Десислава Цокова.

Вие сте нашите шампиони и като жест на уважение към вашия труд и всичко, което сте постигнали, ви поканих на тази среща. Лично от мое име и от името на ръководния екип на Общината искам да ви благодаря за постигнатите резултати.

Сигурен съм, че ще продължавате да вървите по пътя на познанието, на иновациите и бъдещите успехи няма да закъснеят“. Кметът връчи грамота на ментора на отборите Десислава Цокова по повод победата в шампионата.
       

срещата
netinfo


В състезанието участват 70 отбора от цялата страна. Националният кръг се провежда след приключването на три регионални състезания в две дивизии – начинаещи и напреднали.

Учениците се представят в няколко направления – проект с решаване на глобален проблем, отборна игра за работа в екип, робо дизайн – защита на конструкция и програмиране на робота и робо игра – изпълнение на максимален брой мисли за 2 минути от направените от участниците роботи.
       
На срещата с видинския кмет всеки от общо 11-те ученици сподели своите впечатления и ролята си в подготовката за представянето на национално ниво. Те направиха демонстрация с изработения от тях робот и отправиха послания, свързани с опазването на околната среда.