/ Община Монтана
Златко Живков
96874
Златко Живков
Дилян Димитров
  • Златко Живков
  • Дилян Димитров
Депутати, представители на държавни и местни власти, строители, журналисти, местни хора се събраха насред село Студено буче за церемонията по първа копка на 30-километровия участък. Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом и ферибота Видин-Калафат.

Участъкът е алтернативен маршрут на път I-1 Видин-Монтана, част от коридор №4 от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Събитието започна с водосвет, отслужен от свещениците Емил и Николай от храм „Свети свети Кирил и Методий” в Монтана.

Първата копка
Община Монтана


„С изпълнението на  проекта ще имаме над 44 километра рехабилитиран  участък от  този третокласен път",  уточни  Николина Чапанова - директор "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция „Пътна инфраструктура”.

Тя припомни, че през предишния програмен период са ремонтирани 14 километра от пътя Дъбова махала – Монтана.  В изказването си Чапанова, акцентира върху това, че държавата ще следи стриктно как се изпълнява обектът.

Областният управител на Монтана Росен Белчев изрази надеждите си, че тази първа копка няма да е последна и единствена, и допълни,че заедно с народните представители работи за това. От името на хората от областта народният представител Дилян Димитров благодари на правителството за това, че е включило пътя в програмата за цялостна рехабилитация.

Рехабилитация път
Дарик Враца



 „Това е обещание, което беше дадено и беше изпълнено”, каза кметът на Монтана Златко Живков. Неоспорим е фактът, че този път е най-лошият  държавен път на територията на община Монтана. "Време е терорът на дупките да намалее" - каза още той и припомни, че последната подобна церемония на територията на общината е била през 2001 година.