МБАЛ Монтана
МБАЛ Монтана / МБАЛ Монтана
За втори път тази година МБАЛ-Монтана обявява седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд.

В дните от  18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си. Лекарите ще ви направят анкета, чрез която да оценят риска да се разболеете от „жълтата гостенка“, преглед, а при необходимост изследвания и рентгенова снимка.
Целта на станалите вече традиционни седмици на отворени врати по четири пъти годишно имат за цел да се повиши общата информираност по отношение на туберкулозата, да се подсетят хората поне в тези дни да се замислят повече върху това тежко инфекциозно заболяване. Това е понякога и единствена възможност на хора без доходи и затруднен достъп до медицински услуги да бъдат прегледани от лекар., каза специалистът в отделението по фтизиатрия д-р Цветан Петров.

Той съобщи, че кампаниите дават резултат като по време на седмицата за превенция се увеличава броят на прегледите на 10-15 на ден, а новооткритите болни са средно около 2-3-ма при всяка кампания.