Самоосигуряващите се лица подават и годишни осигурителни декларации
Самоосигуряващите се лица подават и годишни осигурителни декларации / Дарик Враца - архив

Почти 1 600 видинчани трябва да подадат и годишни осигурителни декларации, защото извършват дейност като самоосигуряващи се лица.

Самоосигуряващите се лица освен годишна данъчна декларация имат задължение да подават и две много важни осигурителни декларации – декларация образец 1, която се подава ежемесечно и декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на данъчната декларация – тази  година 30 април.

Декларация образец № 1 „Данни за осигуреното лице” се подава от самоосигуряващите се лица ежемесечно до 25-то число и съдържа данни за размера на осигурителните вноски за социално, здравно и допълнително задължително пенсионно осигуряване, както и за осигурителния доход върху, който се осигурява лицето.

Еднократно в годината всички самоосигуряващи се лица имат задължение да подават и декларация образец № 6, като срока за подаване съвпада със срока за подаване на годишната данъчна декларация. Това е и срокът, в който се представят и справки № 1 и № 2 от годишната данъчна декларация. Справки 1 и 2 служат за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и окончателния размер на дължимите задължителни осигурителни вноски.

 

Годишните осигурителни декларации се подават по същите начини както и данъчните декларации - по електронен път, по пощата или в офисите на приходната агенция. Най-лесния и достъпен начин за подаването им е по електронен път чрез ПИК код.