/ Община Видин
„Видин – мост за етнокултурно единение“ - това бе мотото на кръгла маса, която се проведе днес в крайдунавския град по повод Международния ден на ромите. Събитието се организира от Общината и Областната администрация, със съдействието на Общинския съвет и Видинска Света митрополия.

На него присъстваха кметът Огнян Ценков, народният представител Владимир Тошев, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-председателят Красимир Асенов, Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов от централното ръководство на ДПС, представители на неправителствени организации, директори на училища и други.

В своето приветствие кметът на Община Видин изрази удовлетвореността си от факта, че традицията да се отбелязва 8 април продължава и тя се подкрепя от много общности. Той подчерта, че изкуството, културата, фолклорните обичаи на различните етноси у нас са най-сигурният път за духовно общуване, за сътрудничество, за взаимно опознаване и уважение.

Участниците в срещата се отправят към р. Дунав.
Община Видин

Огнян Ценков посочи, че днес различните етнически групи също живеят в хармония и създават общи блага: „Не мога да не спомена чудесния резултат от ползотворното сътрудничество между Община Видин и Регионалното сдружение на Организацията на евреите „Шалом“ в България, благодарение на което започваме възстановяването на една от най-емблематичните сгради в нашия град - Синагогата и превръщането й в Културен център „Жул Паскин“.

Резултатът от тези обединени усилия ще рефлектира категорично в положителен аспект върху развитието и перспективите на нашия крайдунавски град като привлекателна туристическа дестинация“.

Ценков пожела на всички, които празнуват 8 април да бъдат здрави и се радват на благополучие и щастие и изказа убеждението си, че организираните прояви във Видин ще покажат, че хората, които живеят в този регион на България, следват принципите на толерантност, добронамереност и взаимно уважение.

Хвърлянето на карамфилите в Дунава.
Община Видин

След приключването на кръглата маса, отбелязването на 8 април продължи с възпоменателна церемония на брега на Дунав, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бяха хвърлени в реката червени карамфили.