С 13 дни по-рано завърши ремонта на 5-ти блок в АЕЦ Козлодуй
С 13 дни по-рано завърши ремонта на 5-ти блок в АЕЦ Козлодуй / netinfo
С 13 дни по-рано завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от централата. Той бе включен в паралел с енергийната система на страната в 21:15 часа на 18 юли, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

По време на ремонтната кампания, която започна на 7 юни, бяха извършени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Успоредно с това са изпълнени и подмяна и модернизация на оборудване, като финансирането изцяло е осигурено със средства по Инвестиционната програма на АЕЦ. Подобренията ще осигурят съответствие на блоковете в АЕЦ “Козлодуй” със световните тенденции за постоянно повишаване на безопасността на ядрените съоръжения.

В резултат на извършените ремонти, подобрения и модернизиране, за енергийната система на страната ще бъдат осигурени допълнително над 200000 МВтч.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” с днешна дата работи с натоварване 100%, съгласно графика на Централно диспечерско управление – София.