Росица Димитрова
Росица Димитрова / Дарик - Враца
Както всяка нова учебна година и тази училищният звънец събра ученици, родители и учители в българското училище. И колкото и да сме недоволни от статуквото, има радост и трепетно очакване от онова първо позвъняване на училищния звънец, което кара всички ни да се почувстваме част от едно голямо семейство извън дома-училището. Разговаряме с Росица Димитрова, директор на видинското средно училище „Петко Рачов Славейков“ за очакванията и надеждите на учителите за новата учебна година: „Макар да съм директор за втора година, за мен е вълнуващо всяко пристъпване на училищния праг... За мен е вълнуващо всяко едно събитие и всяка една среща с учениците, родителите и учителите! Изпълнена съм с много оптимизъм, че тази учебна година ще е по-успешна от изминалата и родители, учители и ученици ще бъдат по-удовлетворени от нашия общ труд“, споделя директорът на Осмото във Видин, както е популярно СУ „П.Р.Славейков“.

И въпреки трепета и очакванията в детските погледи на първокласниците и емоцията в погледите на по-големите ученици, емоцията от първия учебен ден, от празника, реалността си е реалност... Нормативни документи, планове...Дали новият закон за образование облекчава работата на учителите и по-малко или повече е бюрокрацията в работата им след промените: „ Поехме по пътя на новия закон с голяма надежда и очаквания, но истината е, че изминалата учебна година беше доста стресираща за нас, защото държавните образователни стандарти дойдоха и с много наредби, които са доста многословни, трудни и объркващи за учителското съсловие...“, коментира Димитрова.

И нали оптимизмът си е изконно присъщ на учителите, директорът на видинското училище вярва, че през новата учебна година бюрокрацията ще бъде намалена и колегите й ще бъдат облекчени в работата си... Училището е предпочитано заради предприемаческия профил от 8-ми клас и според Росица Димитрова през изминалата учебна година са се доказали за пореден път не само с работата по международни проекти, но и с работата на учебната компания на дванадесетокласниците. Участвайки в регионален конкурс и представяйки Видин, те стигнаха до национално ниво, където спечелиха посещение до Европарламента в Брюксел. А дали образованието е приоритет за българските политици-„Искрено се надявам-казва Росица Димитрова-и макар, че го декларират, смятам че има нужда от повече доказателства в тази посока... Бих им казала да работят по този начин и с този хъс и ентусиазъм, който са имали нашите и техните предци от времето на Възраждането... Така че след това техните деца и внуци /на политиците/ да не се срамуват да бъдат ученици в нашите училища“, деликатно, но окровено призовава директорът на видинското училище. „Образованието трябва да бъде кауза за всички, за цялото общество“, категорична е Димитрова.