/ ThinkStock/Getty Images
За четвърта поредна година Мездра стана домакин на състезанието „Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“. Общинският кръг на надпреварата се проведе в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, като участие в него взеха пет училища: ОУ „ Христо Ботев“ - Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“  - Зверино, СУ „Иван Вазов“ - Мездра, училището домакин и НУ „Петко Р. Славейков“ - Роман.

Под  формата на шест игри с различна степен на трудност децата споделиха прочетеното в различни произведения на Леда Милева, Джани Родари и Атанас Далчев. Ръководител на състезанието бе Евгения Петкова, която сподели, че целта на „Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“ е да се повиши интереса на децата към литературата и четенето на книги.

„Стараем се да покажем на децата, че четенето на книги е много полезно и развива много повече качества отколкото непрестанното използване на компютри или смартфони“,  каза Евгения Петкова.

Задачите в състезанието бяха разпределени в два кръга. В първия кръг участниците от петте училища се състезават в няколко категории: свързване на автор с картина от негово произведение, две игри с интердисциплинарен характер /кръстословица и четене по роли/ и  редене на тематичен пъзел.

Във втория кръг децата представиха драматизация по избрано от тях произведение на Леда Милева, Джани Родари и Атанас Далчев. Всеки от отборите получи точки, а накрая всички участници  се поздравиха с успешното представяне и получиха тематични подаръци и сувенири. С 47 т. победител в оспорваната надпревара стана отборът на НУ „Петко Р. Славейков“ - Роман.

Второ място само с една точка разлика заеха представителите на ОУ „ Христо Ботев“ - Мездра, а трети се наредиха децата от училището домакин с 43 т.

Гости на състезанието бяха:  кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, директорът на ОУ „Христо Ботев“-Иван Иванчев, учители и представители на учебни заведения в Общините Мездра и Роман.