/ Община Мездра
Съпричастна с 90-годишния юбилей на своето училище „Христо Ботев“ в Мездра е и шахматистката Мария Николаева Велчева. Дамата е Почетен гражданин на Мездра. 

Мездра отбеляза своя празник

В навечерието на празник тя отново прекрачи прага на училището, за да се срещне с учители и ученици, да сподели спомени за ученическите си години и за първите си стъпки в играта на ума и да изиграе по партия шах със 17 съперници.

Организатор на събитието бе началният педагог Таня Йоловска - съвипускник на Мария Валчева. Вълнуваща беше срещата на талантливата шахматистка с нейните класни ръководители Иванка Бацова и Любен Младенов.

Мария Велчева сподели, че има частна шахматна школа в София и издава списание за обучение по шах за ученици. Посъветва младите шахматисти да тренират отговорно и ежедневно, както се е трудила тя от 7-годишна. Сподели, че Федерацията от години се бори шахматът да влезе в обучението в училище, защото развива мисълта.

На първа дъска срещу гросмайстор Велчева застана кметът на общината инж. Генади Събков. Той сподели, че „шахът е интелигентен начин да изявиш своите възможности. С него показвате, че владеете дадена ситуация и можете да излезете от нея по най-добрия начин“.

Предстои фестивал "Магията на Мездра"

На втора и трета дъска застанаха директорът на училището Иван Иванчев и заместник директора Цветомира Илиева. Останалите противници бяха ученици, а съдия на шахматния празник - Тошко Кирков.

Мария Велчева е родена през 1976 година и за първи път прекрачва прага на ОУ „Христо Ботев“ през 1983 година.  Международен майстор от 1994 г. и гросмайстор за жени от 1999 г.

Завършва УНСС със специалност стопанска логистика. Мария Велчева е републиканска шампионка за девойки във всички възрастови групи. През 1995 г. в Занка (Унгария) става европейска шампионка за девойки до 20 г. 

Велчева е петкратна шампионка на България по шахмат (1996, 1997, 1999, 2000 и 2001 г.). Участва на седем шахматни олимпиади, където изиграва 61 партии (22 победи, 20 равенства и 19 загуби). През 2004 г. на олимпиадата в Калвия печели индивидуален сребърен медал на четвърта дъска.