Сградата, която ще бъде реновирана във Видин.
Сградата, която ще бъде реновирана във Видин. / Община Видин
Започна реновирането в сградата на бившата Стоматологична поликлиника във Видин. Обновяването ще стане във връзка по трансграничен проект. На първия етаж на сградата ще бъде център за ортостатични и опорно-двигателни нарушения при деца в училищна възраст. Той ще предлага неинвазивни, радиационно-безопасни прегледи за деца в училищна възраст. Децата в училищна възраст, при които се установят ортостатични и опорно-двигателни нарушения, ще бъдат подложени на физиотерапия чрез изправителна гимнастика съгласно методология, специално разработена за целите на проекта. Освен тях същите прегледи и лечение са предвидени и за деца от малцинствени и уязвими групи, отпаднали от образователната система. Проектът ще повлияе положително и на работата на общопрактикуващите и специализираните лекари и физиотерапевтите.

Проектът предвижда създаването на устойчива трансгранична платформа за превенция и лечение на този вид заболявания чрез регулярен скрининг, модерна диагностика и извънкласни програми за подобряване на физическите умения и възпитание на навици за активен, здравословен живот.
Продължителността на проекта е 24 месеца – от 23.11.2016 г. до 22.11.2018 г. Общият размер на проектното предложение е на стойност 577 397,61 евро, от които за Община Видин – 279 281,59 евро.