/ Дарик Враца
Петнадесет български и чуждестранни постановки са включени в двата театрални фестивала, които започват във Враца на 16 май.  От тях 8 са от програмата на 29-ия Национален фестивала на малките театрални форми, а останалите – в 8-ия Международен фестивал на New European theatre action  - NETA.  

Според селекционера за малките театрални форми Светла Бенева нивото на включените постановки тази година е изключително високо. „Посоките на избора ми бяха две – българското, преживяно на сцената, ориентирано към зрителя и съпреживяно заедно, с много високо професионално майсторство – такива са повечето заглавия. И младите - представени от талантливи и много искрени и некомерсиално ориентирани спектакли“.

Светла Бенева
Дарик Враца

„Много се надявам на интереса на нашата публика, тъй като наистина има неща, които и в София е трудно да се видят.  Билети за тях има чак за след няколко месеца.“, обяви на свой ред и директора на ДКТ Враца Анастас Попдимитров.

Такива по думите му са „Чамкория“, „Черното пиле“, „Пилето, което казва „ку“ и други. Основният селекционер на постановките на NETA за поредна година е председателят на мрежата Благой Стефановски.

Фестивалите ще бъдат открити от 18 часа, на 16 май с постановката на един от най-известните румънски театри „Нотанао“ – „Звезден прах“. Първата постановка от Националния фестивал на малките театрални форми ще е на 17 май, от 18,30 ч. на  Театър 199 – „Чамкория“.

Край на петте фестивални дни ще постави постановката на Врачанския драматично-куклен театър “Летене“, с режисьор проф. Възкресия Вихърова.  Представлението ще започне на 21 май, от 20:00 часа, на голямата сцена на театъра, като след края се очаква да бъдат обявени и тазгодишните победители.

Анастас Попдимитров
Дарик Враца

Бюджетът на фестивалите е около 80 хил. лв., като на този етап не са осигурени и половината от парите. Журито, което ще оценява малките театрални форми, е с председател Никола Вандов и членове Катерина Георгиева и  Милко Байков.

Постановките от NETA ще бъдат оценявани също от тричленно жури – Нора Макарова от Русия – председател и Томе Трифунович - Украйна и Юри Юшкевич – Сърбия.