Повдигнаха по-тежки обвинения за убийците на Тодор
Повдигнаха по-тежки обвинения за убийците на Тодор / Дарик Враца

Извършено умишлено убийство в съучастие по хулигански подбуди е новото обвинение, което повдигнаха от прокуратурата на Иван и Десислав Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Това съобщи днес във Враца прокурорът от Висшата касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Предвиденото в закона наказание за такова обвинение е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Промяната в обвинението е направена след събрани нови доказателства по случая. От предварителния оглед по тялото и главата на починалото момче са констатирани 28 охлузни рани, което говори за нанесени множество удари от страна на извършителите.
Окончателната причина за смъртта и подробности за нараняванията на Тодор ще станат ясни след излизането на съдебно-медицинската експертиза от аутопсията на момчето. Това се очаква да стане в срок от 15 дни.

От София във Враца пристигна мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба с екип от вещи лица - трима съдебни медици от Военно-медицинска академия и един кардио патолог. Те ще направят повторна аутопсия на убития младеж. По-рано днес в града пристигнаха и 7 прокурори от Висшата касационна прокоратура, които извършват проверка по хода на разследването за убийството на Тодор Йорданов.

В хода на разследването правната формулировка на обвинението може да бъде променяно още в зависимост от събраните доказателства, поясни прокурор Румяна арнаудова.

Утре, преди да изтече 72-часовата мярка за задържане под стража, от прокоратурата ще поискат постоянна мярка за арест на двамата братя причнили смъртта на Тодор Йорданов.

Разследването е установило, че и обвиняемите за убийството също имат наранявания - охлузвания, натъртвания и леки охлухзно-контузни рани, които са оценени като лека телесна повреда.

Изяснено е също така, че убитият Тодор е държал бокс, който по-късно е взет от негов познат таксиметров шофьор, който случайно се е озовал на мястото на инцидента, но е изхвърлил оръжието в близост до местопрестъплението. Въпреки щателното претърсване боксът все още не е открит.

Това, че младежът е държал бокс е потвърдено от неговата приятелка, свидетели на инцидента и от открити характерни за оръжието следи по дясната му ръка. От своя страна двамата братя причинили смъртта на Тодор не са използвали оръжие. Ясно е че между двете страни в конфликта е имало размяна на удари.