/ Thinkstock/Getty Images
Тази сутрин, след продължително боледуване, в МБАЛ "Христо Ботев"-Враца почина поетът Цветан Илиев. Погребението ще се извърши след като в понеделник пристигнат синовете му от Париж.

Поклон пред паметта му!

 „Литературен свят“ пише за Цветан Илиев: Роден е на 23.04.1932 г. в село Голинци, сега кв. „Младеново” на град Лом. Според кръщелното си свидетелство поетът е роден на 9 април, но по неизвестни причини официално рождената му дата е 23 април. Произхожда от крайно бедно селско семейство.

Основно образование завършва в родното си село. Завършва Ломската мъжка гимназия (1949) и Българска филология в Софийския университет (1955). За първи път печата стихове във в. „Народна младеж”.

Учителства в град Кнежа и е кореспондент на окръжния вестник „Отечествен зов”, сътрудничи на „Учителско дело”, „Народна младеж”, „Отечествен фронт”, „Работническо дело”, „Поглед”, както и на вестниците в Лом, Плевен, Михайловград. Дълги години е нещатен кореспондент на в. „Септемврийче”.
 

Цветан Илиев
netinfo


 Автор на шестнадесет книги: „Осветена тишина” (1991), „Необяснима светлина” (1992), „Двете торбички” (1994), „Не мога да отмина” (1998), „Човешка тревога” (1999), „Милост и за тебе, Господи” (1999), „Най-хубавата дума да намеря” (2001), „Болка за България” (2001), „За светлина орисан” (2002), „Брезичка някъде на хълма” (2003), „Под Борованското небе” (2006), „Изповеди” (2006), „Разгневено сърце” (2007), „С ръка на сърцето” (2007), „Като сълза на Богородица” (2010) и др., както и на книгата „Загадката Осен - родното село на Христо Ботев”. Носител на националната награда „Иван Нивянин” (2003) и наградата на Враца за литература (2005). Член на Съюза на българските писатели (1999) - първият представител в СБП от Враца.

Негови стихове са излъчвани по телевизията и радиото, превеждани са в Русия и Германия, включвани са много сборници и алманаси - „Околчица”, „Мизия”- Плевен, „Навеки с нас”, „България вовек”, „Поклон, Русия”, антологиите на СБП от 2004 до 2007 г.

По текстове на Цветан Илиев композиторката Милка Георгиева пише песни, издава касета и компак диск. Тези песни се пеят от Бони Милчева, Тодор Върбанов, Марио Лалчев и други. Излъчват се често по телевизия „Скат” в предаването „Ако зажалиш”, както и по радио София.

Някои от песните са отличени с награди. През последните години бе редактор във в. „Слово плюс” - регионален вестник на кметствата и общините във Северозападна България, кореспондент е на в. „Словото днес”. Член на художествения съвет на в.„Моята вяра”.