Побратимените градове Мездра и Конотоп се срещнаха в интернет
Побратимените градове Мездра и Конотоп се срещнаха в интернет / Мирослав Гетов

Точно два месеца след подписването на Договора за сътрудничество в сферата на културата, икономиката и спорта побратимените градове Мездра и Конотоп, Сумска област (Украйна), осъществиха за пръв път пряка видеоконферентна връзка помежду си. Благодарение на нея бяха възкресени паметни моменти от близо половинвековните приятелски контакти между двата железопътни и административни центрове: как е поставено началото на дружеските връзки между Мездра и Конотоп през далечната 1966 г., размяната през годините на официални и културни делегации, облицоването през 1977 г. на Мемориалния комплекс в украинския град с мрамор, дарен безвъзмездно от гражданството на Мездра и т. н.

 

В своеобразния телевизионен мост от българска страна се включиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски, секретарят на общината Нина Данколова, „пионерите" на дружбата между градовете-побратими Йордан Котов, Цветана Филипова и Цеца Павлова, майсторът-каменоделец Манчо Манчев, почетният председател на Съюза на ветераните от войните Йордан Йорданов, общественикът Стефан Здравков и др.. 

От украинска - председателят на Градския съвет на Конотоп Василий Дзед, зам.-кметът Татяна Володина, почетната гражданка на Мездра и Конотоп Людмила Марченко, гостувалите многократно у нас Сергей Зинчук и Владислав Черненко, председателят на организацията на ветераните от войните и въоръжените сили Анатолий Радзиванович, ръководителят на детския хор при конотопската гимназия Дмитро Зилберщейн и др.

 

По време на дискусията беше договорено да бъдат създадени центрове за установяване на взаимноизгодни делови контакти между представители на бизнеса от градовете-партньори. Отправени бяха покани за концерти на разменни начала на самодейни състави. Уточнена бе и тематиката на следващия телемост, който ще се осъществи след Нова година: образованието, културата и младите хора.