/ Областна администрация Враца
Започна анкетно проучване за потребностите на работодателите от работна сила за Враца, Видин и Монтана. Проучването е от Министерство  на труда и социалната политика.

Екип от експерти на Областна администрация участва в информационна среща, организирана от Агенцията по заетостта в Монтана, на която са били разяснени дейностите по провеждането на проучването.

Изследването е съобразено с разработения от Министерство на образованието и науката Механизъм за план-прием в професионални гимназии и в паралелки за професионална подготовка в обединени училища, в средни училища и в профилирани гимназии.

Целта е да се получи реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри.
 
Информацията от проучването на областно ниво ще се обобщава от експертен екип от представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови, отраслови и други организации.

Резултатите от анкетата ще помогнат за определяне приоритетите на областната политика по насърчаване на заетостта, средното и висше образование и обучение, в съответствие с областната стратегия и общинските планове за развитие.
 
Работодателите имат възможност да отбелязват очакванията си за вид и обхват на търсени професии в по-дългосрочен план – от 3 до 5 години.
 
Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца призовава представителите на бизнеса да се включат активно в анкетното проучване, резултатите от което ще бъдат в полза на всички участници в трудовия пазар и развитието на потенциала на работната сила.

Анкетният формуляр може да се попълва до 28 февруари 2018 г. чрез интернет страницата на Областна администрация – Враца.