Още над 2 млн.лв. за проекти на Община Мездра
Още над 2 млн.лв. за проекти на Община Мездра / Дарик Враца

Община Мездра получи одобрение за финансиране на проект за изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип и на две защитени жилища за деца в риск. Одобреният бюджет на проектното предложение е 2 008 343.88 лв., а срокът за неговото изпълнение - 24 месеца, съобщава вестник "Мездра 21 век".

Целта на проекта е предоставянето на алтернативни резидентни и съпътстващи услуги, които да заменят институционалните грижи за децата и младежите с увреждания, настанени в ДДМУИ - гр. Мездра. Двата Центъра за настаняване от семеен тип ще бъдат изградени в райони на града, които разполагат с условия за интеграция на подрастващите в риск, създаване на сигурна среда, развита и ефективно действаща система от услуги и лесен достъп до транспортна инфраструктура, обществени услуги и заведения. От своя страна двете За­щитени жилища ще осигурят на обитателите им пълноценен и самостоятелен начин на живот в подходяща среда, близ­ка до семейната.

Проектът ще об­хване 28 деца на възраст от 3 до 18 г., разпределени поравно в двата Центъра за настаняване от семеен тип, u 16 младежи и девойки в двете защитени жилища, всяко с по 8 потре­бители. Създаването и функционирането на този вид услуги ще допринесе както за подобряване на социалната инфраструктура, така и за разкриването на 31 постоянни работни места.

В рамките на проекта ще бъдат изпъл­нени редица дейности, подкрепящи устойчивото социално развитие на община Мездра: ограничаване до минимум на децата и младежите, настанени в специализира­ни институции, създаване на равно­стойни стандарти за качество на живот, задоволяване на основните нужди на децата и младежите: индивидуална грижа, внимание и лично пространство, пълноценен и самостоятелен начин на живот в подходяща среда, близка до семейната.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството допълнително ще уточнят датата и мястото за подписване на договорите с одобрените 26 проекта по настоящата схема. Те ще бъдат подпомогнати безвъзмездно с над 32 млн. и 200 хил. лв., 85% от които съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% - от държавния бюджет.