/ dariknews.archive
2 665 здравноосигурени лица от общо 181 129 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през м. декември 2017 г. За сравнение броят на лицата, извършили смяна на личния си лекар през м. декември 2016 г., е бил 2 920 души.

Към 31 декември 2017 г. от лицата осъществили избор на общопрактикуващ лекар  -  34 248 са с прекъснати здравноосигурителни права и съответно 146 881 са с непрекъснати здравноосигурителни права.

Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското  обслужване и др.

Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Важно е да се знае, че при промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар.

Извън законоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.
 
Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на ОПЛ представят на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния ОПЛ.