Обучителен център на Русенския университет отваря врати във Видин
Обучителен център на Русенския университет отваря врати във Видин / Областна администрация Видин

Обучителен център на Русенски университет „Ангел Кънчев” отваря врати във Видин. Това обявиха днес пред медиите областният управител Момчил Станков, кметът на общината Огнян Ценков и председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков. В Регионалния пресклуб на БТА тримата дадоха съвместна пресконференция, на която информираха за резултатите от проведената на 26 май в Русе среща с академичното ръководство на висшето учебно заведение.

„Когато изпълнителната и местната власт работят „ръка за ръка” и имат обща кауза, резултатите са налице. Обучителният център на Русенския университет в гр. Видин вече е факт”, бе категоричен областният управител. Той получи уверение за подкрепа на инициативата от академичното ръководство на университета.  „Във връзка с Вашето предложение и в съответствие с мисията ни, както и със сключения меморандум за сътрудничество между Русенския университет и областните администрации на дунавските общини на 12.05.2016 г., Ви информираме, че академичното ръководство предлага със съвместни усилия да развием Обучителен център на Русенския университет в гр. Видин”, се посочва в писмо от ректора на  университета проф. д-р инж. Велизара Пенчева, изпратено на областния управител ден след състоялите се при нея разговори по проекта.

Момчил Станков информира, че Центърът ще стартира с обучение на 100 студенти в 5 професионални направления, свързани със земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника и информационни и комуникационни технологии. Той изрази увереност, че приемът ще започне през настоящата академична година и за целта е предвидена широка разяснителна кампания, която ще се реализира в партньорство с кметовете на всички общини в региона, директорите на училища и бизнеса. „Центърът към държавния Русенски университет ще се помещава в държавната Професионална техническа гимназия „Васил Левскивъв Видин, уточни Станков.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков също изрази удовлетворението си от постигнатия успех. Той обърна внимание на резултатите от анкетно проучване, направено от Регионалния инспекторат по образованието чрез Центъра за кариерно ориентиране в началото на 2015 г., което дава яснота какви са нагласите на учениците от 11 и 12 клас да продължат висшето си образование във Видин. В нея се включват 1143 участници от област Видин. От тях 37 % отговарят положително на този въпрос. За голяма част от тях причината е, че финансово е по-изгодно и няма да се разделят със своите близки и приятели. Огнян Ценков изтъкна и факта, че Русенският университет е много разпознаваемо учебно заведение сред нашите съграждани. „Той предлага качествено образование на държавен университет, с утвърдени традиции и 70-годишна академична дейност. От значение е също, че таксите са разумни“ – каза видинският кмет.

Анкетното проучване показва още и какви са предпочитаните специалности, предлагани в Русенския университет. Над 140 ученици биха избрали такива, свързани със стопанско управление, администрация и право. На въпроса „Какъв ВУЗ или филиал на ВУЗ в град Видин би привлякъл Вашето внимание?“ 29 % от участниците отговарят, че предпочитат икономически, а 28 % - технически. Ценков припомни, че на среща преди около две седмици в Областната администрация с представители на бизнеса, голяма част от  земеделските производители са заявили, че имат нужда от кадри, които да са запознати и да поддържат новата селскостопанска техника. Една от специалностите ще бъде именно такава – селскостопанско инженерство. „Налага се основен извод – високият процент предпочитащи да останат в областния център е предпоставка да се положат усилия за задържане на младите хора във Видин, както и да се привлекат такива от съседни общини и държави“ – заяви кметът на общината.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков припомни, че още през 2012 година Русенският университет е взел решение да стартира процедура за откриване на свой филиал във Видин. „Изключително съм впечатлен, че след повече от три години Академичният съвет не е изгубил интерес към Видин като един от хубавите стари градове с традиции и култура”, сподели Велков. Той поздрави за доброто сътрудничество областния управител Момчил Станков и кмета Огнян Ценков и им пожела все така да работят заедно в полза на града и на всички граждани.