/ Община Враца
Готовността на институциите в Община Враца за снегопочистване бе обсъдена днес на заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. Председателстващ на срещата бе заместник-кметът на общината Мария Попова.
 
Ще ремонтират пътя до Марково равнище

В рамките на заседанието, директорът на финансовата дирекция в местната администрация Румяна Маринова представи  предвидените средства за снегопочистване и поддържане на пътната мрежа. „До края на 2018 година са отпуснати 35 336 лв. на кметствата за снегопочистване, а за зимно поддържане и почистване на общински пътища са предвидени близо 110 000 лв.“, коментира Маринова.
 

Заседанието на щаба
Община Враца


По време на срещата, вр.и.д. директор на ОП „БКС“ Борислав Димитров докладва готовността на предприятието за зимния сезон. „Към момента „БКС“ разполага с над 400 тона сол и 560 кг магнезиев хлорид. Техниката е в изправност и безпроблемно могат да се осъществяват функционалните задължения по снегопочистване.

До края на октомври ще бъдат налични необходимите количества сол и пясък, с които да бъде обработена уличната мрежа в населените места“, каза Димитров. Той допълни, че ръчното почистване на пешеходните зони от сняг ще бъде извършвано от служители на „БКС“, с 9 роторни машини, трактори и мултикар.
 
Ръководителят на строителната дирекция в Община Враца - инж. Нина Калеева уточни, че е проведена работна среща с кметовете на населени места и те ще представят сключените договори с арендатори.

„Открита е обществена поръчка за снегопочистване и на четвъртокласната пътна мрежа, на територията на общината“, добави Калеева. Създадена е организация в училищата и детските градини за предстоящите зимни условия, като на заведенията, които се отопляват на твърдо гориво са доставени дърва и въглища.
 
Представителите на полицията, водоснабдителното дружество, ЧЕЗ, както и на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  коментираха, че ще оказват пълно съдействие за безпроблемното осъществяване на дейностите по снегопочистване на територията на община Враца.

На срещата присъстваха също директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ - Евгени Любенов, пълномощниците на кварталите „Младост“, „Дъбника“ и „Кулата“, както и експерти от местната администрация.