Община Видин връчи пет плакета за 24 май
Община Видин връчи пет плакета за 24 май / netinfo

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с празнично шествие от СОУ „Цар Симеон Велики". В него се включиха учители и ученици, културни дейци, представители на общинската и областната администрации и на Видинската Света митрополия.

Шествието премина по търговската улица на Видин и се отправи към откритата сцена при Художествената галерия в Крайдунавския парк. Началото на тържеството за 24 май бе поставено с химна „Върви, народе възродени", в изпълнение на Градския духов оркестър. След това кметът на общината Герго Гергов се обърна с приветствени думи към видинските граждани.

Празнично слово произнесе и Видинският митрополит Дометиан.

Герго Гергов връчи пет отличия за високи постижения в областта на образованието, културата и изкуството. Със специалните плакети на Община Видин на 24 май бяха наградени Живка Сливенова - старши учител по музика в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий", Таня Миланова - старши учител по френски език в ГПЧЕ „Йордан Радичков", Сашка Радуканова - старши учител по български език и литература в СОУ „П. Р. Славейков", Цветан Лозанов - художествен ръководител и хореограф на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Цвят" и Детски танцов състав при читалище „Цвят". Колективна награда получи Държавен куклен театър - Видин.

 

Общо 37 души бяха номинирани по предварително поставени критерии в областта на образованието. 7 са номинациите в сферата на културата и изкуството, като две от тях - колективни.

С почетни грамоти „Неофит Рилски" на Министерството на образованието, младежта и науката бяха удостоени двама видински учители - Антонина Петрова и Виливса Векова-Митева. Отличията връчи Калин Нинов - началник на Регионалния инспекторат по образование.

Събитието продължи с празничен концерт, в който взеха участие деца от видински детски градини, състави от читалище „Цвят" и АНПТ „Дунав".