Областна администрация  Видин - домакин  на „БАЛКАНФИЛА 2014”
Областна администрация Видин - домакин на „БАЛКАНФИЛА 2014” / Областна администрация Видин

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще открие днес във Видин международната филателната изложба „Балканфила 2014”. Експозицията е под почетния патронаж на председателя на парламента и е част от проявите, с които се отбелязват 135 години съвременна българска държавност.

Церемонията по откриването на „Балканфила 2014” е от 11.00 часа, в  Конферентната зала на Областната администрация на Видин. На нея ще бъде валидирано и специално издание на „Балканфила“ - «Културни годишнини», на което са изобразени четири световно известни личности, свързани с историята на изкуството и културата.

Вечерта председателят на Народното събрание Михаил Миков ще участва в официалното връчването на наградите на участниците в изложбата и ще връчи на победителя голямата награда на «Балканфила».

«Балканфила 2014» е организирана от 42-то Народно събрание, Съюза на българските филателисти, «Български пощи» ЕАД, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Областна администрация Видин и със съдействието на Федерацията на европейските филателни асоциации.

В предстоящата изложба ще участват филателисти от 11 балкански държави, както и гости-колекционери от Русия. Изложбата включва 250 платна, разделени в пет конкурсни класове – «Пощенска история», «Традиционна филателия», «Максимафилия», «Младежки клас» и «1 табло». Тази година в съревнованието ще участват и младите филателисти от балканските държави, които досега не са имали тази възможност.

В продължение на три дни гражданите и гостите на Видин ще могат да видят някои от най-добрите колекции на филателистите от балканските страни и Русия. Филателистите ще участват именно с най-силните си колекции, тъй като събитието има състезателен характер според председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев.

 

Гостите на събитието ще могат също да закупят марката на тема "135 години български парламентаризъм", която бе валидирана в Народното събрание на 3 април 2014 г. от председателя на парламента Михаил Миков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.