Новата сграда на детската градина в Монтана.
Новата сграда на детската градина в Монтана. / Община Монтана
Новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ в квартал „Кошарник“ – Монтана, ще бъде открита официално на 5 декември, вторник. Церемонията ще започне в 10:45 часа.

На събитието се очаква да присъстват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министърът Зорница Русинова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел, депутати, Областният управител на област Монтана Росен Белчев, началникът на РУО-Монтана, Трайка Трайкова, кметът на Община Монтана Златко Живков, председателят на Общински съвет Монтана инж. Иво Иванов, представители на ромски организации, местната общност, родители.

Градината е построена по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

В строителството на сградата и оборудването на детското заведение са инвестирани близо 1,2 милиона лв. Над 970 хиляди лева са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана. Общината вложи и около 580 хиляди лева в изграждането на инфраструктура около детската градина и двора й.

107 деца от квартала ще имат възможността да се обучават и да играят в светли, просторни и модерно обзаведени помещения. В новата постройка има и зала за извънкласни и извънучилищни дейности, работа с родители, общностни срещи, празници и други събития, както и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори.

Старата сграда на градината не отговаряше на съвременните образователни стандарти. Посещавана е от 75 деца от ромски произход на възраст между 3 и 6 години.

В новопостроената сграда ще се приемат нови 32 деца и ще се формира още една целодневна група. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Новата сграда на ДГ 8 „Пролет“ - кв. Кошарник, е изградена по проект на арх. Илиян Лафазански. Строителството изпълни Сдружение „ПИМ-ПСТ 2016”.