Калето Мездра
Калето Мездра / Община Мездра
Наред с досегашните туристически услуги и атракциони за посетителите на Археологически комплекс „Калето“, гостите на крепостта вече могат да се възползват и от възможността да стрелят със спортен лък. От 1-ви юни желаещите да се докоснат до картечница на древността могат да посетят туристическата атракция и да премерят своята точност и ловкост в стрелбата срещу мишена.
Невероятното преживяване ще се таксува срещу символичната сума от 4 лв. за изстрелването на 10 стрели. Посетителите и гостите на АК „Калето“ могат да занесат вкъщи като трофей и мишената, показваща степента на точността им.

Ръководителят на АК “Калето“ инж. Димитър Павлов направил обстоен анализ на услугите, които се предлагат в туристически атракции в страната и чужбина. Прецизирал и кои от тях са предпочитани за посетителите.

Калето Мездра
Община Мездра

„Голяма помощ при въвеждането на услугата оказа и Димитър Труканов, който е лидер на Школа "Живата стрела - стрелба с лък от кон - България", ръководител на Школа по конна езда "Мадарски конник", представил България на световното първенство по стрелба с лък от кон в Корея 2016 г. и златен медалист от световното първенство в Турция 2017 г. Той взе участие и в трето издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра”, като демонстрира пред многохилядната публика ловкост и точност при стрелбата с традиционен лък.“, разказа инж. Павлов.  Той поясни, че спортният лък, с който гостите на крепостта ще имат възможността да стрелят, е специално подбран така, че да се използва от посетители на различна възраст. Размерите и тежестта му са подходящи за употреба от малки и големи.

Всеки, който желае да обогати историческите си познания за средновековието и да тества ловкостта и точността си в стрелбата с лък, може да посети АК „Калето“.