Част от отчета
Част от отчета / Дарик Враца
Намаление на катастрофите, жертвите и ранените при пътни произшествия сочи отчетът на сектор «Пътна полиция»-Видин за 2017 г. спрямо предходната 2016. През миналата година са били регистрани 459 пътнотранспортни произшествия с шестима загинали и 76 ранени. Година по-рано, през 2016-та, броят на катастрофите е бил 551 с 15 жертви и 83 ранени.

През месеците юли и септември м.г. са регистрирани най-много катастрофи – по 56. Най-малко пътните произшествия са били през месец декември – 21. По една жертва при пътен инцидент е имало през месеците януари, февруари и март, трима са загиналите през месец ноември.
Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са станали на територията на община Видин – 288 катастрофи с петима загинали и 54 ранени. 84 пътни произшествия с една жертва и 8 ранени са били регистрирани на територията на община Димово. Една катастрофа е станала на територията на община Бойница, две на територията на община Ново село.

През миналата година, в населeите места на областта са възникнали 283 пътнотранспортни произшествия с един загинал и 46 ранени. По път І клас катастрофите са били 110 с 3 жертви и 14 ранени. По пътища ІІ клас - 19 инцидента с двама ранени. По пътища ІІІ клас - 38 пътни произшествия с двама загинали и 13 ранени.По общински пътища са възникнали девет пътнотранспортни произшествия с един ранен.

168 от катастрофите, с пет жертви и 30 ранени са станали по вина на водачи, шофирали със скорости, надвишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия; 60 пътни инциденти с 11 ранени са възникнали в резултат на отнемане на предимство; навлизане в насрещното движение е довело до 15 произшествия с една жертва и трима пострадали; употребата на алкохол била причина за 14 пътнотранспортни произшествия с едно пострадало лице. Неспазването на дистанция е предизвикало 29 пътни инцидента с един ранен.
 
ОД на МВР Видин