На Трифон Зарезан в Капитановци
На Трифон Зарезан в Капитановци / Община Видин

 

С голямо тържество отбелязаха жителите на видинското село Капитановци денят на Трифон Зарезан. Празникът започна с веселие на площада, където хората можеха да опитат от скарата и да пийнат по чаша червено вино. Оттам събралото се множество, предвождано от кръшно хоро, потегли към дома на Стефчо Йорданов, известен като един от добрите лозари в селото. Преди обредното зарязване на лозето, отец Арахин отслужи водосвет за здраве и плодородие.

Първата лозова пръчка отряза зам.кметът на Видин Борислава Борисова, с пожелание за хубава реколта. В обичая „зарязване” се включи и другият зам.кмет инж. Дилов, като нарече: „Да е на берекет!”. Кметът на Капитаноци Владимир Аристотелов обясни, че народната традиция повелява този, който зарязва лозето,  да е с чисто сърце и добри помисли, за да е плодородна годината. Стопанинът на къщата Стефчо Йорданов, както и останалите гости също почетоха обичая. Според местната традиция всеки, зарязал лозето, постави на върха на отрязаната пръчка лозова сърма.

По инициатива на кметството в Капитановци, по повод  празника Трифон Зарезан тази година се връчват грамоти на най-добрите производители на вино и ракия в селото.